Terenowe kulinaria #2 -oskoła

Sok z brzozy, zwany również po staropolsku oskołą, to przezroczysty, podobny do wody płyn bardzo cenny w sytuacjach kryzysowych. Dzięki zawartości witaminy C, B1, B2, B6 oraz minerałów takich jak wapń, żelazo, potas czy magnez zapewnia doskonałe źródło mikroelementów niezbędnych do przetrwania, a dzięki wysokiej zawartości sodu jest bardzo dobrze nawadniającym elektrolitem przydatnym przy wysiłku fizycznym.

Oskoła jest znana czlowiekowi od ponad 5 tysięcy lat. Słowianie pozyskiwali ją w celach medycznych, spożywczych oraz kosmetycznych. Sok z brzozy był dla Słowian pierwszym po zimie źródłem witamin.

Oskołę się zbiera od drugiej połowy lutego do końca marca, kiedy soki w drzewie zaczynają krążyć, a w nocy jeszcze zdarzają się przymrozki. Aby pozyskać sok z brzozy należy na wysokości niecałego metra wywiercić w pniu otwór lekko skierowany w dół na głębokość 2-3 cm i wsadzić rurkę albo kawałek materiału po którym sok będzie spływał do naczynia. Ważne jest to żeby po zebraniu oskoły otwór zatkać patykiem albo woskiem.


Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *